Home » Creations » Schrijfster.. » Lief Dagboek, » Lief Dagboek,

Lief Dagboek,

Een hele goedemiddag deze zonnige dag! Ik ben zojuist gebeld door een recruiter van de Koninklijke Luchtmacht. Lekker veel informatie verkregen tijdens ons gesprek. Vanwege Covid-19 gaan de open dagen niet door, dus heb ik volgende week woensdag een online webinar :). Deze zelfde middag wordt ik om 15:00u teruggebeld door Luke om te kijken of ik door wil zetten en nog steeds zo enthousiast ben.

Luke - Koninklijke Luchtmacht - Recruiter

Korporaal - Onderofficier Vliegtuigwerkuitrustingtechniek

Luke heeft afgelopen februari op vliegbasis Gilze Rijen een dag meegelopen op de afdeling en heeft haar verhaal met mij gedeeld vanuit haar perspectieven.

De rangen bij deze functie liggen als volgt: Korporaal, onderofficier en vervolgens officier. Een officier zit op het niveau HBO/WO. Officier is tevens de hoogst behaalde rang in deze functie. Bij de Koninklijke Luchtmacht staat persoonlijke ontwikkeling hoog in het vandaal. Hiervoor hebben ze zelfs een persoonlijk budget. Dit persoonlijke budget kun je gebruiken voor opleidingen en/of cursussen om hoger op te komen. Als je positief opvalt zul je snel stappen gaan maken.

Sollicitatie procedure zal als volgt in werking gaan:

Je solliciteert via werkenbijdefensie.nl > vult het formulier online in en drukt op inzenden > vervolgens ontvang je een bevestiging via je mail binnen. > Hierna zal jij je diploma's moeten insturen > vragenlijst met 350 vragen > uitnodiging Amsterdam Psycholoog > uitnodiging Amsterdam een hele dag: fittest, krachttest, fysieke test, medische test en computertest = ben je hier allemaal positief doorheen gekomen? > uitnodiging gesprek hoge officieren (aanstellingsgesprek) > Goed doorheen gekomen dan behoort dit tevens als arbeidsgesprek en dan ben je aangenomen. 

Dit hele circuit gaat vanwege Covid-19 zo'n 2 a 3 maanden duren voordat dit überhaupt rond is. Handig om te weten, voor de gehele dag in Amsterdam moet je voldoen aan cluster 1 fitheid. Hiervoor kun je volgende schema's gebruiken: Cluster 1 Defensie Eisen & Trainingsschema Cluster 1.

Ben je door, toegelaten en aangesteld? Dan gaat het echte werk beginnen, de opleiding tot militair is 9 weken lang in Woensdrecht, dit ligt in Zeeland. Deze 9 weken zullen in het begin intern plaats vinden zodat je echt kunt bonden met je collega's en echt je leven aan de ander toe kunt vertrouwen. Na deze 9 weken begint de functie opleiding, deze is dan niet perse meer intern. De functieopleiding duurt 1 jaar en is gerelateerd aan MBO 2 werk en denkniveau. Dit doen ze omdat de Luchtmacht aangeeft dat ze je op dit niveau binnen kunnen krijgen en alles wat je voor de functie moet leren ze je wel in dat ene jaar krijgen aangeleerd. Vanaf moment 1 als je de eerste 9 weken in gaat in Woensdrecht krijg je vanaf moment 1 al betaald en wissel je van zorgverzekering. De zorgverzekering van een militair ligt op zo'n € 60,00 netto per maand. En geen eigen risico. Je salaris ligt bruto per maand vanaf de dag dat je de 9 weken in gaat wel een stuk lager, dit omdat je nog geen aangestelde rang hebt. Je bruto salaris vanaf het moment dat je start zal zo tussen de 1400 a 1500€ bruto per maand liggen. Hierboven op komt dan nog wel zo'n 200€ omdat je de normale zorgverzekering niet betaald. Wanneer je de functieopleiding start zal je ook op oefeningen gestuurd kunnen worden. Hiervoor ontvang je verschillende toeslagen die nog bovenop dat bedrag zullen komen.

Wanneer je de functie opleiding afgerond hebt ben je aangesteld als Onderofficier Vliegtuiguitrustingtechniek. Je wordt direct gekoppeld aan een helikopter of F16 en F35. Het salaris hiervoor zal bruto zo tussen de 2100 en 2200 euro per maand liggen. Hierboven op krijg je wel allemaal toeslagen, als je op oefening gaat krijg je hiervoor toeslagen bovenop je salaris. Als je op oefening gaat kan dit gemiddeld zo'n 1 tot 4 weken duren. Oefeningen zorgen ervoor dat je voorbereid bent voor het echte werk. Uiteindelijk zal je op missies gestuurd worden en je wilt niet onvoorbereid op een missie gestuurd worden. Hiervoor zijn daarom dus de oefeningen. Wat ook heel gaaf is: de Koninklijke Luchtmacht werkt samen met de Koninklijke Marine. Het kan dus zijn dat zodra jij klaar bent met de functie opleiding je gekoppeld wordt aan de helikopter die mee gaat op het marine schip tijdens oefeningen en missies. En dan zal jij dus ook mee gaan met de Koninklijke Marine.

Wat houd deze baan nu eigenlijk precies in? Als Vliegtuiguitrustingtechniek onderofficier ben jij verantwoordelijk voor de noodzakelijke uitrusting van een piloot. Als je bijvoorbeeld aan een F16 of F35 gekoppeld wordt dan ben je bezig met het op maat maken van de pilootpakken, alle pakken moeten bijvoorbeeld al waterdicht zijn (je wilt namelijk voorkomen dat als het water -10 is en de piloot te water komt dat het water direct in zijn pak terecht komt en de piloot binnen enkele minuten onderkoeld raakt en overlijd.) Ook ben je bezig met het ontwerpen van de helmen van een piloot dit moet allemaal voldoen aan de veiligheidsnormen. Onder een piloot zijn vliegtuigstoel ligt een noodpakket, dit noodpakket bestaat o.a. uit SOS pistool, eten, EHBO kit. Een echt overlevingskits. Deze kit moet wel aan alle normen voldoen, volledig compleet zijn want je wilt die piloot niet op weg sturen met incomplete materialen. Ook ben je bezig met de ontwikkeling van o.a. zwemvesten, schietstoelen en wapens. Onlangs is de Koninklijke Luchtmacht ingezet om de bosbranden in Limburg en Noord Brabant te bestrijden, hiervoor hebben zij gebruik gemaakt van een Burundi bucket, deze bucket hangt onder een Chinook en hier kan zo'n 10.000 liter water in. En deze hebben ze gebruikt om de bosbranden te bestrijden. Ook hier ben je dus mee bezig, zo'n bucket moet correct werken anders hebben ze problemen en verspreid het vuur zich enkel alleen nog maar verder. Al met al is dit een noodzakelijke maar verantwoordelijke baan.

Een aantal keer per jaar wordt je op oefeningen gestuurd. Zoals eerder verteld is een gemiddelde oefening zo'n 1 tot 4 weken onderweg. Dit is de grote voorbereiding op een missie. Want als jij goed getraind bent en goed voorbereid bent dan wordt jij uiteraard op missie gestuurd. En deze missies zijn vaak langer onderweg. Voor deze functie is het wel belangrijk dat je affiniteit hebt met techniek. Je zult wel moeten weten wat een kruiskop inhoud. Als je dit niet weet is het ook niet erg, maar het is een technische functie en dan is affiniteit met techniek wel gunstig. Volgende week woensdag (20 mei 2020) heb ik een online webinar. De komende tijd vanwege corona gaan de open dagen niet door. Vandaar dit online webinar, in het online webinar geeft een vakspecialist zijn/haar verhaal over de functie, over de eisen, sollicitatieprocedure en heb je ook de kans om vragen te stellen als je deze nog hebt voor de functie. Inmiddels heb ik mij ook aangemeld voor deze online webinar en zal deze plaatsvinden op woensdag 20 mei 2020 tussen 13:00 en 14:00u. Als ik voor deze tijd vragen heb kan ik Luke altijd appen, bellen of mailen. Na het online webinar wordt ik door Luke teruggebeld rond 15:00u om even na te gaan of ik er nog steeds hetzelfde over denk of ik nog vragen heb en of ik al wil solliciteren. En over dat laatste ben ik eigenlijk nu al wel zeker, solliciteren ga ik zeker!

Geplaatst op: 12-05-2020


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.