Home » Creations » Schrijfster.. » Lief Dagboek, » Lief Dagboek,

Lief Dagboek,

Goedenavond lieve volgers, daar ben ik weer. Het heeft even geduurd, maar vandaag had ik mijn webinar online bij defensie, ik heb namelijk al een aantal weken mijn ogen op een aantrekkelijke leuke functie bij de Koninklijke Luchtmacht en ik had nog wel even wat vragen en wilde graag nog meer informatie op doen.

Ik had wat technische problemen betreft mijn geluid en beeld en daar baalde ik wel enorm van, omdat het het niet deed. Maar uiteindelijk zat ik dan in de call, met geluid. Mijn beeld was uiteindelijk ook aanwezig. En in de webinar heb ik gesproken met Maik Swinkels, recruiter van de Koninklijke Luchtmacht en zo'n 12,5 jaar in dienst geweest als VUT. Voor ik begon aan de online webinar had ik voor mijzelf twee belangrijke vragen op papier geschreven:

  1. Wat is de kans dat je voor de functie Korporaal vlieguitrusting techniek wordt aangenomen in de huidige tijd met de corona crisis.
  2. I.v.m. de huidige situatie hoe lang duurt het ongeveer tot je de fit test ondergaat en overal doorheen komt?

Dit waren mijn belangrijkste vragen, onder de webinar door kreeg ik nog meer vragen en Maik was wel een hele enthousiaste Militair om mee te praten. Ik ben veel te weten gekomen wat de opleiding tot VUT inhoud. VUT betekend overigens: Vliegtuig uitrusting techniek of Vlieg uitrusting techniek. Is in beide gevallen correct. Ook wordt het nog wel eens VUU genoemd en dit staat voor Vlieg veiligheid uitrusting. Ik ben veel te weten gekomen hierover welke helikopters er door Defensie (Luchtmacht) in gebruik worden genomen maar ook vliegtuigen vanuit Vliegbasis Eindhoven. Als Korporaal VUT heb je niet zo zeer een keuze waar je gestationeerd wordt, dit zal standaard Vliegbasis Gilze Rijen zijn. En hier werken ze met Chinook, NH90, Cougars en Apaches. Hier wordt onderhoud aangegeven. Ze geven aan dat VUT vaak het afvalbakje van de Luchtmacht is, maar niets is minder waar, wij zijn namelijk de belangrijkste schakel tussen de piloot en de grond. Alle veiligheidsmaterialen, helikopters maar ook SOS en nood pakketten, alles gaat via de VUT. De rangen bij de luchtmacht gaan als volgt: Korporaal (MBO 2) > Onderofficier (MBO 3) > Generaal (MBO 4 / HBO) > Commandant ( HBO +/ WO). Commandant is de hoogst behaalde functie bij defensie. Op dit moment is dit meneer Brouwers. Ook fijn om te weten, ben je nog niet klaar met je vak opleiding gespecialiseerd in VUT. Dan ben je al wel inzetbaar als militair, je kunt dus op oefeningen of missies gestuurd worden. Je kunt altijd doorgroeien. Als je Korporaal bent en je laat je positief zien bij de defensie in je vakopleiding of in je 6 maanden probeer tijd bij de Luchtmacht, dan kan het zomaar zijn dat je intern nog een MBO 3 opleiding gaat volgen naar Onderofficier.

Bij onderofficier horen natuurlijk veel meer verantwoordelijkheden. Bij onderofficier krijg je ook de kans om op verschillende vliegbasissen te werken in Nederland. Als Korporaal wordt je ingezet op Vliegbasis Gilze-Rijen. En als onderofficier kun je kiezen uit Vliegbasis Volkel, Eindhoven en/of Gilze-Rijen, hier kun jij je voorkeur ook aan geven, maar het kan zelfs dan nog zijn dat de Vliegbasis over bemant is en je alsnog op Vliegbasis Gilze-Rijen terecht komt. Ook wel enorm tof om even te vernoemen. Als onderofficier heb je zelfs de kans om gestationeerd te worden op PAPA Airbase Hongarije. Op deze Vliegbasis komt alles samen. Militairen vanuit de hele wereld. Bijvoorbeeld: Amerikanen, Engelse, Canadese, Indonesiërs etc. Als je hiervoor de ambitie hebt, dan kun je hier altijd gestationeerd worden. Mocht je toekomst er uiteindelijk anders uit gaan zien dan kun je altijd weer terug gestationeerd worden in Nederland. Dit vond ik zelf wel enorm tof om te horen. Gelukkig staat Ilja achter mijn besluit om te solliciteren en uiteindelijk maken we samen de keuzes, maar mijn ambities hebben wel altijd in het buitenland gelegen of in samenwerking met het buitenland gezeten, dus super tof om in mijn achterhoofd te houden! Voor de functie VUT valt niet te oefenen, als je op missie gaat is dit eigenlijk hetzelfde zoals in Nederland. Jij bent bezig met de veiligheid van de piloot, jij bent bezig met het onderhoud van de helikopters, niets is hetzelfde, het is geen standaard 9 tot 5 mentaliteit waar je continu hetzelfde doet elke dag. Er is zoveel variatie en zoveel verschil. Enorm leuk om het vanuit Militair Maik Swinkels te horen die verschillende keren is uitgezonden naar Normandië, Afghanistan etc.

Uiteindelijk hebben we 1,5 uur samen met nog een ander meisje in de online webinar gezeten. Uiteindelijk besloot zij te vertrekken uit de webinar en heb ik nog ruim 2 uur verder gebeld met Militair Swinkels. Super tof gesprek gehad, veel inzicht op gedaan over de daadwerkelijke functie. Over de sollicitatie procedure en hoe dit dan uiteindelijk in zijn werking gaat. We hebben het over de fit test gehad. En deze is helemaal niet zo hard zoals ik hem in mijn hoofd heb zitten. Het is een duurloop waarbij je 2200 meter in 12 minuten moet gaan afleggen. Jij mag zelf beslissen of je dit in sprint, hardlopen of wandelen aflegt. Zolang jij maar die 2200 meter in die 12 minuten hebt afgelegd, hoe is helemaal aan jezelf. Verder wordt er vooral kracht getest. Dus gewichten uit de helikopter halen boven je hoofd en weer terug stoppen. Moeren afdraaien boven je hoofd en aandraaien. Aan een klimrek hangen, met name om te testen, kun jij het aan op een bepaalde hoogte of heb jij hoogtevrees. Ook wordt er gekeken of je over een bok kunt springen. En een bal van links naar rechts kunt verplaatsen om te zien of je kunt graven. Want sommige militairen die in het verleden aangesteld zijn, konden niet eens graven. En dit is eigenlijk wel hoe de fit test in zijn werking gaat. Ik dacht dat ik echt een zware piep test moest doen, maar gelukkig valt het enorm mee. Ik wordt nu als eerste uitgenodigd voor het psychologisch onderzoek in Amsterdam. Vanuit hier, als ik hier doorheen kom wordt ik medisch getest heb ik natuurlijk de fit test en dit wordt gedaan door Peter de Nie, super toffe man. En volgens Militair Swinkels, gaat dat helemaal goed komen! Vooral omdat ik zo technisch onderbouwd ben. Maar ook omdat wij ons aan het klaar stromen zijn voor de Strong Viking Family Edition Run in Amsterdam op 10 oktober 2020. En de Strong Viking Mud Run in Wijchen/Nijmegen op 10 april 2021. Militair Swinkels gaf aan dat een Strong Viking Run 10x erger en zwaarder is als de fit test van Defensie. Ik zit namelijk op Cluster 1 en dat is het makkelijkste van Defensie. Als tip kreeg ik vooral mee om alles rustig op te bouwen, omdat je anders een scheenbeenvliesontsteking kunt oplopen en hier kom je nooit meer vanaf.

Inmiddels heb ik gesolliciteerd en heb ik de laatste beschikbare plek opgevuld. Als ik door alle testen correct heen kom, begin ik in september/oktober bij de Koninklijke Luchtmacht 9 weken intern aan de Militaire training in Woensdrecht. En vervul ik na deze 9 weken de functie van VUT op Vliegbasis Gilze-Rijen. Ik kijk er enorm erg naar uit en ga mijn stinkende best doen om alles zo goed mogelijk door te komen. Zet hem op!

Geplaatst op: 20-05-2020


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.